Column Een tientje dat goud waard is.

Het is op deze plaats al vaker opgemerkt maar ik doe dat nu opnieuw: ‘Het zijn de kleine dingen die er toe doen’. Dat geldt zeker binnen en rond ons inloophuis. Op zondag 27 oktober jl. bleek dat eens temeer. Tijdens de ochtenddienst in de ‘Open Kring’ in Stadshagen mocht ik een korte toelichting geven over het reilen en zeilen van de Bres. Immers, het weekend erna zou een fancyfair worden gehouden waarvan de opbrengst bestemd was voor de Bres.

Direct na de dienst werd de ouderling van dienst (tevens vrijwilligster bij ons) aangesproken door een mevrouw die haar een tientje in de hand drukte met de opmerking ‘Dit is alvast voor de Bres’. Een klein gebaar dat tot grote ontroering kan leiden.
Een groot gebaar was de schenking van 4.500 euro, zijnde helft van de opbrengst van een haringparty. Vooral dankzij die bijdrage konden we ons een nieuwe keuken permitteren, een al lang gekoesterde wens. Op 11 december werd de keuken feestelijk in gebruik genomen met een uitgebreide vismaaltijd voor onze bezoekers, welke werd aangeboden door een visbedrijf op Urk, coördinator Alie Bakker heeft haar roots op Urk.  Ze charterde daarnaast, om het culinair niveau te waarborgen,  een tweetal koks die gratis en voor niets deze heerlijke maaltijdmiddag hebben verzorgd.
Wat hebben de talrijke bezoekers genoten! Toen ik in de loop van de middag even sfeer kwam proeven schoot één van de bezoekers mij aan. Hij legde zijn hand op mijn schouder en zei tot drie keer toe: ‘Ton, wat is dit geweldig’. Ik antwoordde hem dat de tranen in mijn ogen werden veroorzaakt door de koude wind. Ach ja, kwetsbaar opstellen lukt ook mij niet altijd. 😉
En zo mag de ‘vrijdagploeg’ waar ook mijn vrouw en ik deel van uitmaken op 27 december nog een bescheiden kerstbijeenkomst organiseren, compleet met een natje en een droogje. En we hopen dan te constateren dat het opnieuw de kleine dingen zijn die er toe doen. Laat dit (ook) de slogan zijn in 2020.

Ton ten Hove.